4/3/13

ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ;
Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Και είναι τόσο απόλυτη, όσο σίγουροι είμαστε πως όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν οφείλονται σε κάποιους απλά κακούς πολιτικούς ή κακούς τεχνοκράτες.
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ λοιπόν δεν ήρθε από μόνο του και δεν φτιάχτηκε μόνο του, ξεκομμένο από τους στόχους που έχουν επιλέξει για την Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικότερα για την Παιδεία.
Θα μπορούσε άραγε η Παιδεία σήμερα να επιτελεί ένα ρόλο ή μια «επένδυση» που θα έβλεπε μακριά: σε μια ανάπτυξη των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας, σε μια σχεδιασμένη οικονομία για τα συμφέροντα του λαού της;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν πολλά να γίνουν και μάλιστα με θετικό τρόπο. Τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που θα φέρει αποτελέσματα και κυρίως το «προϊόν» της θα είναι χρήσιμο (θα προάγει την επιστήμη και τα πτυχία δεν θα οδηγούν στην ανεργία).
Τι γίνεται όμως σήμερα;
Το ακριβώς αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται άναρχα, σε μια αγορά που επενδύει μόνο εκεί που έχει κέρδος, προφανώς η Παιδεία δεν μπορεί παρά να ακολουθεί παρόμοιο δρόμο. Τον δρόμο της απαξίωσης των πτυχίων, που η ανεργία ή τα 300 ευρώ δεν θα φαίνονται παράλογα. Τον δρόμο της συσσώρευσης χιλιάδων πληροφοριών που δεν θα περιέχουν απαραίτητα γνώση. Τον δρόμο που θα φέρει ως ώριμο φρούτο τα δίδακτρα στα καλά «ΑΕΙ», στα καλά «μεταπτυχιακά» κτλ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ
πιθανά απλά να μας χλευάζουν
Είναι τόσο χυδαίοι, που αναφέρουν πως το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πρέπει να εφαρμοστεί γιατί απλά του χρόνου δεν θα υπάρχει προσωπικό (Έκτακτοι) και θα πρέπει αυτοί οι «ταγοί της γνώσης» σε ένα καλοκαίρι να φτιάξουν νέα προγράμματα σπουδών. Η αντιστροφή της λογικής σε πλήρη ανάπτυξη: φτιάχνω Παιδεία με βάση τα χρήματα που έχω και όχι χρησιμοποιώ τα χρήματα που χρειάζονται για μια Παιδεία που θέλω.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Αυτό που ξέρουμε καλύτερα από όλους. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας. Δεν προσαρμόζουμε τις ζωές μας στα μέτρα τους. Απαιτούμε:
ü     Να μην περάσει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ,
ü     Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν,
ü     Να τηρηθεί η αναλογία 1 εκπαιδευτικός ανά 15 φοιτητές στα εργαστήρια, να μην μειωθούν οι ώρες εργαστηρίων και θεωριών,
ü     Να μην μείνει ούτε ένας φοιτητής εκτός ΑΕΙ για οικονομικούς λόγους,
ü     Να μην γίνουν απολύσεις Προσωπικού (Διοικητικών κ.α.),
ü     Να αποπληρωθούν τώρα όλοι οι Έκτακτοι.
Δεν θα μπούμε σε διάλογο με αυτούς που κάθε νόμος τους φέρνει την Παιδεία ένα βήμα πιο πίσω.
Όλοι την Τρίτη 5 Μαρτίου 12:00 π.μ. στο Λευκό Πύργο
Συνεχίζουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας και της ενημέρωσης των φοιτητών.