8/4/13

Συνέλευση Συλλόγου Πέμπτη 11 Απριλίου 11:00 π.μ.Για τα κοντινά . . .

Η διοίκηση μετά πολλών κόπων, βασάνων (του έκτακτου διδακτικού προσωπικού φυσικά) δέησε να προχωρήσει στην πληρωμή των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, καθώς και του δώρου Χριστουγέννων. Με άλλα λόγια, με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών από την εκτέλεση του διδακτικού μας έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χειμερινό εξάμηνο που μας πέρασε η διοίκηση δήλωνε ότι:

1.      θα υπογράψουν όλοι οι έκτακτοι πριν ξεκινήσουν τα μαθήματά τους, για να μην υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας των εκτάκτων
2.      ότι θα αποπληρωνόμασταν χωρίς τις συνηθισμένες καθυστερήσεις αφού τα λεφτά υπήρχαν στον κορβανά του ιδρύματος.

Η εμπειρία μας έδειξε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη. Φταίνε, λέει, (α) οι έκτακτοι που δεν υπογράφουν και (β) η επίτροπος που καθυστερεί να ελέγξει. Όσον αφορά στο πρώτο παρότι ζητήσαμε ενημέρωση για να ενημερώσουμε τους «ανυπόγραφους» συναδέρφους, οι υπηρεσίες του ιδρύματος κράτησαν σιγή ιχθύος. Ενδεχομένως να υπάρχουν συνάδερφοι που καθυστέρησαν να υπογράψουν, εμάς όμως μας κάνει πολύ σκεπτικούς η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ βούλησης να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Όσον αφορά στο δεύτερο, ο σύλλογος εκτάκτων επιβεβαίωσε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η καθυστέρηση βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Α-ΤΕΙΘ και όχι την επίτροπο.

Και για να ανταμείψει τους εκτάκτους για την αγωνιστική διάθεση που επέδειξαν στις κινητοποιήσεις για το σχέδιο Αθηνά . . . τους κόβει το Μάρτιο από τη μισθοδοσία τους. Αλλά έτσι είναι. Όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις μας το Α-ΤΕΙΘ είναι το σπίτι μας και πρέπει να δείξουμε τον πατριωτισμό μας (π.χ. απλήρωτη εργασία, καθυστερημένοι μισθοί, κ.ά.). Όταν όμως πρόκειται για τις υποχρεώσεις του Α-ΤΕΙΘ δρα ως ψυχρός εργοδότης.

Θα το γράψουμε και ας πονάει:
έχουμε γίνει οι θεσμοθετημένοι καρπαζοεισπράκτορες του ιδρύματος
και κάποιοι από εμάς το καυχιούνται κιόλας.

 . . . και για τα όχι και τόσο μακρινά

Την ίδια στιγμή δηλώνεται ότι θα προχωρήσει εσωτερική αναδιάρθρωση του ιδρύματος, έτσι ώστε το ΤΕΙ να λειτουργήσει του χρόνου χωρίς εκτάκτους. Φυσικά, δεν μας έχουν δώσει την παραμικρή ιδέα για το πώς θα προχωρήσουν στην περίφημη αναδιάρθρωση. Εμείς όμως «που το’ χει η κούτρα μας να κατεβάζει ψείρες» το φανταζόμαστε. Μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών σε προγράμματα ΜΗ σπουδών και μετατροπή των περισσότερων μαθημάτων σε ΜΗ μαθήματα.
Συνάδερφοι, δεν είναι ότι βλέπουμε το Α-ΤΕΙΘ σαν γραφείο εύρεσης εργασίας (αυτό ακριβώς το έκαναν για πολλά χρόνια αυτοί οι ίδιοι που θέλουν σήμερα δήθεν να το εξυγιάνουν), αλλά ότι το βλέπουμε σαν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που οφείλει να προσφέρει τις σπουδές που το ίδιο δηλώνει ότι προσφέρει. Και κάτι τέτοιο ΗΔΗ έχει πάψει να ισχύει. Πόσο μάλλον από του χρόνου που θα δείξουν σε όλους μας την πόρτα της εξόδου.
Το Α-ΤΕΙΘ μπορεί να «σώθηκε» από το σχέδιο Αθηνά, αλλά τίποτε δεν πρόκειται να το σώσει από την εσωτερική αναδιάρθρωση, αν δεν δείξουμε την ίδια αγωνιστική διάθεση και σύμπνοια που δείξαμε το περασμένο δίμηνο των κινητοποιήσεων.

Ας ελπίσουμε ότι με τις προσπάθειες όλων μας το πρώτο αρχικό γράμμα στο ακρωνύμιο του Α-ΤΕΙΘ θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει τη λέξη «Αλεξάνδρειο» και δε θα μετατραπεί σε άλφα στερητικό . . .