9/10/11

Ενημέρωση από την κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/10 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στις περικοπές πιστώσεων, τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης και το νέο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι Πρωτοβουλίες 407/80 από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Πελοποννήσου, Σύλλογοι έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού από τα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή διορισμού α-λέκτωρ, οι διοικητικοί  υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ιδιαίτερα μαζική και με παλμό ήταν η παρουσία των φοιτητών από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που πραγματοποίησε συγκέντρωση ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών των σχολών της Αθήνας και του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, γινόταν και συγκέντρωση μαθητών από κατειλημμένα σχολεία, γεγονός που συνέβαλε στη μαζικότητα και τη ζωντάνια. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σταμάτησαν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου και κατέβηκαν στο προαύλιο για να διαμαρτυρηθούν και αυτοί, αλλά και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αντιπροσωπεία από τις Πρωτοβουλίες 407/80, τους Συλλόγους Εκτάκτου προσωπικού των ΤΕΙ, το ΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) συναντήθηκε με τον ειδ. γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης  κ. Παπάζογλου και το σύμβουλό του κ. Μητσό.

Αυτά που μας είπαν από το Υπουργείο ήταν τα ακόλουθα:
·        Όταν δόθηκαν οι πιστώσεις για 407 και εκτάκτους ΤΕΙ το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση υποδείξεων της Τρόικα, τις όρισε για φυσικά πρόσωπα. Όμως, έκαναν παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών και εφόσον το αποτέλεσμα οικονομικά είναι το ίδιο, θεωρούνται πιστώσεις και πιστεύουν ότι έτσι θα πάει τελικά.
·        Ελπίζουν ότι επειδή δεν θα πάρουν όλους τους αναπληρωτές/ωρομισθίους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα περισσέψουν χρήματα για 50 ακόμη πιστώσεις 407 πανελλαδικά και 400 πιστώσεις για εκτάκτους ΤΕΙ πανελλαδικά. Δεν ξέρουν, όμως, αν θα δοθούν τελικά και πότε.
·        Επέρριψαν ευθύνες στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ επειδή δεν κάνουν «χρηστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» όπως θα έκανε «και ένα περίπτερο ακόμη εάν είχε δυσκολίες,» γιατί δεν προσφέρουν εκ περιτροπής μαθήματα, γιατί δεν αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών, γιατί δεν κάνουν «έξυπνη διαχείριση» ως να ήταν επιχειρήσεις. Επίσης επέμειναν ότι ως προς τις λειτουργικές δαπάνες υπάρχει ακόμη λίπος για να κάψουν. Για το θέμα αυτό επέμειναν πως «πιστεύουν στη συλλογική ευφυΐα των ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταφέρουν να λύσουν τελικά το πρόβλημα».
·        Είπαν ότι υπάρχουν πάρα πολλές εκπαιδευτικές άδειες, που δημιουργούν τεχνητές ανάγκες για προσλήψεις 407/80.
·        Δήλωσαν ότι κατανοούν τις δυσκολίες αλλά κι αυτοί «τι να κάνουν; να ληστέψουν καμιά τράπεζα;»
·        Μετά από μια αναλυτική καταγραφή που έχουν κάνει (στηριγμένη στη βάση δεδομένων που έχουν από  τις βαθμολογίες και όχι από τις επίσημες καταγραφές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τους ενεργούς φοιτητές) μας ανακοίνωσαν ότι θεωρούν ότι πολλά μαθήματα επιλογής δεν έπρεπε να διδάσκονται όπως και εργαστηριακά μαθήματα στα ΤΕΙ, γιατί δεν έχουν πολλούς φοιτητές που να εμφανίζονται να έχουν πάρει βαθμολογία.
·        Ενημέρωσαν ότι οι 349 (πανεπιστήμια) διορισμοί είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά θα προχωρήσουν σε κατεπείγουσα έκδοση ΦΕΚ για το διορισμό. Οι  51 υπό διορισμό των ΤΕΙ δεν έχουν έρθει ακόμα όλοι στο Υπουργείο από τους προέδρους των ΤΕΙ και θα διοριστούν με βάση την ημερομηνία προκήρυξης της θέσης μιας και δεν είχαν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, γιατί οι διορισμοί τους είχαν κρατηθεί στα ΤΕΙ μετά από προγενέστερη εντολή του Υπουργείου Παιδείας.
·        Ανακοίνωσαν ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012 θα ζητήσουν 500 διορισμούς για την επόμενη χρονιά (χωρίς να είναι δεδομένο ότι τελικά θα συμπεριληφθούν στον τελικό προϋπολογισμό) και ότι θα ανακοινώσουν τη νέα λίστα των υπό διορισμό μόλις διοριστούν οι 349 στα πανεπιστήμια.
·        Θεωρούν απαράδεκτο τον επιμερισμό πιστώσεων π.χ. στο 1/10 όπως θα γίνει φέτος σε ορισμένα πανεπιστήμια, αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν παραπέρα αν και πιέστηκαν να δεσμευτούν επί αυτού. Θεωρούν απαράδεκτη την εργασία αμισθί των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ και μας κάλεσαν εμφατικά να καταγγείλουμε τέτοια φαινόμενα όπου και εάν αυτά γίνονται.
·        Επανήλθαν στο ζήτημα της ίδρυσης των τμημάτων χωρίς προσωπικό (ανέφεραν μάλιστα το τμήμα της Λήμνου ενώ συζητήθηκε και η περίπτωση της Βέροιας και της Λειβαδιάς).
·        Μας είπαν ότι όπως εμείς ζητάμε από αυτούς, έτσι και αυτοί ζητάν από την κυβέρνηση και την τρόικα και ότι θεωρούνται οι τελευταίοι στη σειρά! Όμως, αντέδρασαν επιθετικά όταν ο συνάδελφος των Ομοσπονδίας των Διοικητικών τους παρατήρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο οδηγούν στην εφεδρεία - ανεργία χιλιάδες εργαζομένους είναι δικτατορικός.
·        Επέμειναν στην απαράδεκτη εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο ειδ. Γραμματέας Παπάζογλου, για τον αριθμό των φοιτητών που θα παρακολουθούν τα Εργαστήρια στα ΤΕΙ, που ουσιαστικά καταργεί το ισχύον ΠΔ για τον ανώτατο αριθμό σπουδαστών ανά εργαστήριο.

Από τη μεριά μας:
·        Εξηγήσαμε με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και στοιχεία πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ είναι αδύνατο να προσφέρουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών εάν γίνουν αυτές οι περικοπές, γιατί θα καταργηθούν μαθήματα αναγκαία.
·        Τονίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα «χρηστής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», γιατί δεν πρόκειται για περίπτερα, αλλά για ακαδημαϊκά ιδρύματα που σήμερα αντιμετωπίζουν σαρωτικές και διαλυτικές περικοπές.
·        Επιμείναμε ότι οι πιστώσεις 407/80 που ζητήθηκαν πανελλαδικά και ιδίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια ΔΕΝ αφορούν εκπαιδευτικές άδειες αλλά πάγιες ανάγκες για μαθήματα κομβικά.
·        Εξηγήσαμε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ οδηγούνται στο μαρασμό και οι διδάσκοντες στην ανεργία, την εξαθλίωση και την μετανάστευση στο εξωτερικό.
·        Τονίσαμε επίσης ότι για τα τμήματα χωρίς υποδομές ή προσωπικό δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες που έχουν την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και τονίσαμε ότι και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος έχουν συμβάλει στη δημιουργία νέων τμημάτων τα τελευταία χρόνια, αυτά που τώρα το Υπουργείο επικαλείται ως «τεχνητή ζήτηση» προσωπικού.
·        Ζητήσαμε τον άμεσο διορισμό όλων των αδιόριστων μελών ΔΕΠ και ΕΠ και την ανάρτηση της λίστας όλων.
·        Οι φοιτητές ανέδειξαν τη συνολική τους αντίθεση στο νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία και ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν: την απουσία σίτισης και στέγασης, που σημαίνει ότι αυτοί και οι οικογένειές τους επωμίζονται μεγάλο κόστος για μια ανώτατη εκπαίδευση που μόνο δωρεάν δεν είναι.
·        Συνολικά ζητήσαμε γενναία αύξηση πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Σε σχέση πάντως με την προηγούμενη φορά όπου αλαζονεία αναφέρονταν σε «λίπος που πρέπει να καεί», ήταν πιο μαζεμένοι και αναγκάζονταν να παραδεχτούν τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ωστόσο, το ίχνος αλαζονείας και κυνισμού ήταν έντονο.

Με βάση τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που έχουμε κάνει ότι μόνο η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορεί να φέρει αποτελέσματα απέναντι σε αυτή την πολιτική. Επιβεβαιώνεται επίσης η ορθότητα της πρότασης (και απόφασης της συνέλευσης του ΣΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου) για αναστολή λειτουργίας ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σαρωτικές περικοπές. Εάν σήμερα τα πανεπιστημιακά τμήματα και τα ΤΕΙ ξεκινήσουν έστω και με δυσκολίες, το Υπουργείο μετά θα πει «ορίστε τα καταφέρατε, κάνατε "χρηστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού" και άρα μη ζητάτε επιπλέον πιστώσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία, με μεγάλο σταθμό τη γενική απεργία στις 19/10 όσο και σε αυτές που έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο ιδρυμάτων (όπως η 5ήμερη απεργία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 10-14/10).