2/10/11

Τρέχουσες εξελίξεις και πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα

Συνάδελφοι,
Η ανακοίνωση αυτή του Συλλόγου έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για όλους και αφορά στις συνολικές εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και στη ζωή όλων μας.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για όλο τον Ελληνικό λαό είναι εξαιρετικά δύσκολη και η παρεμπόδιση νέων αρνητικών μέτρων φαίνεται ως μόνη διέξοδος. Η επιβολή νέων παράλογων φόρων (αλληλεγγύης για τους ανέργους που τον πληρώνουν και οι άνεργοι) και χαρατσιών (όπως η εκ νέου φορολόγηση της κατοικίας) δεν θα σταματήσει εδώ. Κάθε νέο μέτρο κάνει τα προηγούμενα να φαντάζουν μικρά και ασήμαντα. Το χειρότερο από όλα είναι η παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης και όλων όσων τα στηρίζουν, ότι αυτά τα μέτρα δεν θα μειώσουν το χρέος ή το έλλειμμα. Ουσιαστικά παραδέχονται ότι είναι μέτρα που αφορούν στο μέλλον της πλουτοκρατίας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ψηφίστηκε και ο νόμος πλαίσιο για τον οποίο ήδη τοποθετηθήκαμε από τον Νοέμβρη του 2010 και σταθήκαμε στις επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο μας. Είναι ένας νόμος που έρχεται να συμπληρώσει τους προηγούμενους νόμους που διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο αρνητικό για το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε μεγαλύτερο βαθμό για τον αδύναμο κρίκο της τα ΤΕΙ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν αυτοί που αναδείξαμε τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν, αλλά και αυτά που θα έρθουν χωρίς να φοβηθούμε να πούμε αλήθειες που μας έφεραν σε κόντρα με άλλες ομάδες της κοινότητας των ΤΕΙ.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι και πάλι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να αναδειχτούν τα ΤΕΙ στο ρόλο που τους αρμόζει και να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για αυτό.
                                                       
Σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα αιτήματα που αναδείξαμε το προηγούμενο διάστημα και δεν είναι άλλα από:
1. Την τήρηση των προγραμμάτων σπουδών όπως αυτά καθορίστηκαν από συλλογικές διαδικασίες, την εφαρμογή της παράλληλης λειτουργίας των δύο εξαμήνων (λόγω και της ιδιαιτερότητας που έχουν τα ΤΕΙ με το μεγάλο όγκο εργαστηρίων),

2.     Την τήρηση της αναλογίας 1 Εκπαιδευτικός ανά 15 Φοιτητές στα εργαστήρια,

3.     Την αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ και την αύξηση του αριθμού των πιστώσεων για τους Έκτακτους στο επίπεδο των αναγκών των Ιδρυμάτων,

Ειδικότερα καλούμε:

  1. Να γίνουν οι αναθέσεις των μαθημάτων στο Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Τμημάτων,
  2. Να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες απαίτησης της απαραίτητης χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό, από όλους τους Συλλόγους του Ιδρύματος,
  3. Να υπογραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις του Έκτακτου ΕΠ,

Να μη μπούμε στη διαδικασία συρρίκνωσης των εργαστηρίων και μετατροπής τους σε θεωρίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χάσει το ΤΕΙ τον χαρακτήρα του, αλλά και να οδηγηθεί σε νέο κλείσιμο Τμημάτων από την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει.

Καλούμε σε Πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων Εκτάκτων ΕΠ των ΤΕΙ, των Πρωτοβουλιών 407/80 και των μη διοριστέων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ την Παρασκευή 7/10 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας καλούμε σε σύσκεψη την Τρίτη 4/10 19:30 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Συνεχίζουμε την κοινή μας δράση με τον Ενιαίο Σύλλογο ΕΠ, τους ΕΤΠ, καλούμε τους Διοικητικούς Υπαλλήλους και τους Σπουδαστές.