17/7/13

Κοινή Ανακοίνωση των Συλλόγων
Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ
Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Καρδίτσας

ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να διαθέσει πιστώσεις για 170 Εκτάκτους ΤΕΙ και ΠΔ 407/80 σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένας αριθμός που ξεπερνάει τα όρια κοροϊδίας και ασέβειας προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όταν είναι γνωστό πως οι ανάγκες λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του μη διορισμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αυξάνονται συνεχώς.
Η μείωση των Τμημάτων με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν εξηγεί τη συγκεκριμένη μείωση.

Τι πράγματι συμβαίνει;
Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του νόμου 4009/11, του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και τελικά της εφαρμογής όλων εκείνων των αποφάσεων που οδηγούν με σταθερά βήματα την Ανώτατη Εκπαίδευση σε συρρίκνωση και σε λειτουργία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, τη μετατροπή της δηλαδή σε επιχείρηση.
Η μείωση του προσωπικού θα συμβάλει:
1.      στη δρομολογημένη συγχώνευση Τμημάτων ή και κατάργηση άλλων,
2.      στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, δημιουργώντας πολλά επίπεδα σπουδών ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Τμήματος (χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, επάρκεια σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή),
3.      στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με την εισαγωγή και νέων μορφών ελαστικής εργασίας (πανεπιστημιακοί υπότροφοι χωρίς εργασιακά δικαιώματα -ήδη προκηρύχθηκαν τέτοιες θέσεις στο ΤΕΙ Πειραιά!-, απλήρωτη εργασία κ.α.).

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν πηγάζει από τα μνημόνια, στηρίζεται σε αποφάσεις που έχουν παρθεί από την ΕΕ από το 1998 ακόμη στη Μπολόνια και σήμερα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.

Οι αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος δυσκόλεψαν την εφαρμογή τους μέχρι σήμερα. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα, που είναι υπαρκτά και έβαζαν έτσι και αλλιώς εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών, αλλά και στη παραπέρα επαγγελματική τους αποκατάσταση, μπορούν να λυθούν με αλλαγές στα πλαίσια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα όμως από την προοπτική της συνολικής ανατροπής.

Οι Σύλλογοι μας απευθύνουν κάλεσμα σε όλους του Συλλόγους Εκτάκτων, τους Συλλόγους του Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τους Συλλόγους ΕΤΠ και Διοικητικών υπαλλήλων, αλλά πάνω από όλα στις Επιτροπές Αγώνα των φοιτητών και τους Συλλόγους των Φοιτητών να βρεθούν μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στους αγώνες για να λειτουργήσουν τα ΤΕΙ με όρους πραγματικά Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλάι του λαϊκού κινήματος για να ανατρέψουμε ότι έχει κάνει τη ζωή μας ανυπόφορη. Με αισιοδοξία ξεπερνάμε τους φόβους μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας που προκύπτουν από το επίπεδο ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας.

10/7/13

Ανακοίνωση του Συλλόγου Έκτακτων Εκπαιδευτικών του Α-ΤΕΙΘ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφούσας παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ (ΔΑΚΕ) μετά τις εκλογές του ΕΣΕΠ του Α-ΤΕΙΘ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα χτίζεται βήμα το βήμα η κατάργηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και της εφαρμογής του νόμου 4009/11 και σε κάθε περίπτωση της σταθερής υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών, η συγκεκριμένη παράταξη ασχολείται με το αν θα έχει αυτοδυναμία στο Σύλλογο.

Πιο συγκεκριμένα:
Η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ προσέφυγε στα δικαστήρια, για να ακυρώσει τη μία έδρα που κέρδισε η ΔΗΠΑΚ, στις εκλογές της 20ης Ιουλίου. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο για τυπικούς, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους:

  1. Διότι η έδρα κερδήθηκε από τη ΔΗΠΑΚ με εφαρμογή του καταστατικού του Συλλόγου.
  2. Διότι η συγκεκριμένη παράταξη προσπαθεί να επιβάλλει απόλυτη πλειοψηφία της στις έδρες  του ΔΣ του Συλλόγου, όταν η ίδια δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στις ψήφους.
  3. Διότι η ΔΗΠΑΚ δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί, μιας και έχει κερδίσει μία μόνο έδρα, πλήττοντας την πολυφωνία που το ίδιο το καταστατικό του Συλλόγου προσπαθεί να προστατεύσει.
  4. Διότι η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ που, τόσο κόπτεται για την κατανομή των εδρών, είναι εκείνη η παράταξη (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) που απαξιώνει εδώ και χρόνια τη λειτουργία του συλλόγου, λάμποντας δια της απουσίας της από τις συνελεύσεις του και από όποια αγωνιστική δράση.
  5. Διότι, αν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα καταργήσει το Σύλλογο όχι μόνο στην πράξη, αλλά και με την δικαιοδοσία που θα της δώσει η κατανομή των εδρών. Ο πλήρης εκφυλισμός όποιων συνδικαλιστικών διαδικασιών, άλλωστε, είναι βασικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής παράταξης που υποστηρίζει την ΕΝΩΤΙΚΗ.

Σήμερα, ίσως και χθες, είναι αναγκαίο να απαντηθούν τα ερωτήματα: Πώς θα λειτουργήσουν τα Ιδρύματα με τις πιστώσεις για 170 Έκτακτους για όλη την Ελλάδα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Σε τί συνθήκες θα φοιτήσουν οι φοιτητές με τα οικονομικά των γονιών τους να έχουν πιάσει «πάτο», χωρίς σίτιση και στέγαση, με την πληρωμή των συγγραμμάτων; Σε ποιά Τμήματα θα φοιτήσουν οι φοιτητές και τί πτυχίο τους αναλογεί;

Μόνο ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να δώσουν το έναυσμα για συνδικαλισμό σε αγωνιστική κατεύθυνση, που να υπηρετεί τα συμφέροντα εργαζόμενων και σπουδαστών και όχι οι εκ του πονηρού στρογγυλεύσεις ή οι πλαστές αυτοδυναμίες.


Η δικιά μας λύση βρίσκεται στην αγωνιστική κατεύθυνση
που πρέπει να έχουν οι Σύλλογοι.