10/7/13

Ανακοίνωση του Συλλόγου Έκτακτων Εκπαιδευτικών του Α-ΤΕΙΘ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφούσας παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ (ΔΑΚΕ) μετά τις εκλογές του ΕΣΕΠ του Α-ΤΕΙΘ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα χτίζεται βήμα το βήμα η κατάργηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και της εφαρμογής του νόμου 4009/11 και σε κάθε περίπτωση της σταθερής υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών, η συγκεκριμένη παράταξη ασχολείται με το αν θα έχει αυτοδυναμία στο Σύλλογο.

Πιο συγκεκριμένα:
Η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ προσέφυγε στα δικαστήρια, για να ακυρώσει τη μία έδρα που κέρδισε η ΔΗΠΑΚ, στις εκλογές της 20ης Ιουλίου. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο για τυπικούς, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους:

  1. Διότι η έδρα κερδήθηκε από τη ΔΗΠΑΚ με εφαρμογή του καταστατικού του Συλλόγου.
  2. Διότι η συγκεκριμένη παράταξη προσπαθεί να επιβάλλει απόλυτη πλειοψηφία της στις έδρες  του ΔΣ του Συλλόγου, όταν η ίδια δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στις ψήφους.
  3. Διότι η ΔΗΠΑΚ δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί, μιας και έχει κερδίσει μία μόνο έδρα, πλήττοντας την πολυφωνία που το ίδιο το καταστατικό του Συλλόγου προσπαθεί να προστατεύσει.
  4. Διότι η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ που, τόσο κόπτεται για την κατανομή των εδρών, είναι εκείνη η παράταξη (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) που απαξιώνει εδώ και χρόνια τη λειτουργία του συλλόγου, λάμποντας δια της απουσίας της από τις συνελεύσεις του και από όποια αγωνιστική δράση.
  5. Διότι, αν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα καταργήσει το Σύλλογο όχι μόνο στην πράξη, αλλά και με την δικαιοδοσία που θα της δώσει η κατανομή των εδρών. Ο πλήρης εκφυλισμός όποιων συνδικαλιστικών διαδικασιών, άλλωστε, είναι βασικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής παράταξης που υποστηρίζει την ΕΝΩΤΙΚΗ.

Σήμερα, ίσως και χθες, είναι αναγκαίο να απαντηθούν τα ερωτήματα: Πώς θα λειτουργήσουν τα Ιδρύματα με τις πιστώσεις για 170 Έκτακτους για όλη την Ελλάδα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Σε τί συνθήκες θα φοιτήσουν οι φοιτητές με τα οικονομικά των γονιών τους να έχουν πιάσει «πάτο», χωρίς σίτιση και στέγαση, με την πληρωμή των συγγραμμάτων; Σε ποιά Τμήματα θα φοιτήσουν οι φοιτητές και τί πτυχίο τους αναλογεί;

Μόνο ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να δώσουν το έναυσμα για συνδικαλισμό σε αγωνιστική κατεύθυνση, που να υπηρετεί τα συμφέροντα εργαζόμενων και σπουδαστών και όχι οι εκ του πονηρού στρογγυλεύσεις ή οι πλαστές αυτοδυναμίες.


Η δικιά μας λύση βρίσκεται στην αγωνιστική κατεύθυνση
που πρέπει να έχουν οι Σύλλογοι.