17/7/13

Κοινή Ανακοίνωση των Συλλόγων
Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ
Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Καρδίτσας

ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να διαθέσει πιστώσεις για 170 Εκτάκτους ΤΕΙ και ΠΔ 407/80 σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένας αριθμός που ξεπερνάει τα όρια κοροϊδίας και ασέβειας προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όταν είναι γνωστό πως οι ανάγκες λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του μη διορισμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αυξάνονται συνεχώς.
Η μείωση των Τμημάτων με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν εξηγεί τη συγκεκριμένη μείωση.

Τι πράγματι συμβαίνει;
Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του νόμου 4009/11, του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και τελικά της εφαρμογής όλων εκείνων των αποφάσεων που οδηγούν με σταθερά βήματα την Ανώτατη Εκπαίδευση σε συρρίκνωση και σε λειτουργία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, τη μετατροπή της δηλαδή σε επιχείρηση.
Η μείωση του προσωπικού θα συμβάλει:
1.      στη δρομολογημένη συγχώνευση Τμημάτων ή και κατάργηση άλλων,
2.      στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, δημιουργώντας πολλά επίπεδα σπουδών ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Τμήματος (χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, επάρκεια σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή),
3.      στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με την εισαγωγή και νέων μορφών ελαστικής εργασίας (πανεπιστημιακοί υπότροφοι χωρίς εργασιακά δικαιώματα -ήδη προκηρύχθηκαν τέτοιες θέσεις στο ΤΕΙ Πειραιά!-, απλήρωτη εργασία κ.α.).

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν πηγάζει από τα μνημόνια, στηρίζεται σε αποφάσεις που έχουν παρθεί από την ΕΕ από το 1998 ακόμη στη Μπολόνια και σήμερα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.

Οι αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος δυσκόλεψαν την εφαρμογή τους μέχρι σήμερα. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα, που είναι υπαρκτά και έβαζαν έτσι και αλλιώς εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών, αλλά και στη παραπέρα επαγγελματική τους αποκατάσταση, μπορούν να λυθούν με αλλαγές στα πλαίσια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα όμως από την προοπτική της συνολικής ανατροπής.

Οι Σύλλογοι μας απευθύνουν κάλεσμα σε όλους του Συλλόγους Εκτάκτων, τους Συλλόγους του Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τους Συλλόγους ΕΤΠ και Διοικητικών υπαλλήλων, αλλά πάνω από όλα στις Επιτροπές Αγώνα των φοιτητών και τους Συλλόγους των Φοιτητών να βρεθούν μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στους αγώνες για να λειτουργήσουν τα ΤΕΙ με όρους πραγματικά Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλάι του λαϊκού κινήματος για να ανατρέψουμε ότι έχει κάνει τη ζωή μας ανυπόφορη. Με αισιοδοξία ξεπερνάμε τους φόβους μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας που προκύπτουν από το επίπεδο ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας.