22/6/10

ΚΑΛΕΣΜΑ προς το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΤΕΙ

ΚΑΛΕΣΜΑ
προς το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΤΕΙ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας μας ο ΣΕΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης σύσκεψης την Παρασκευή 18 Ιουνίου με όλους τους Συλλόγους της χώρας. Στη πρώτη αυτή προσπάθεια και παρά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, υπήρξε ανταπόκριση από τους Συλλόγους των ΤΕΙ Καβάλας, Πάτρας, Καστοριά και η Επιτροπή αγώνα του ΤΕΙ Κοζάνης.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από αυτή την προσπάθεια είναι, ότι υπάρχει αναγκαιότητα για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που όχι μόνο θα ενημερώνουν τους συναδέλφους, αλλά θα μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις μας, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Η περίοδος στη οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από συντριπτικές αλλαγές στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και από αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από έντονες πιέσεις ακόμα και στο επίπεδο συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό εκφράζεται και με την πίεση της ανεργίας ειδικά στους χώρους των Συμβασιούχων.
Σύντομα αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας και νέος νόμος για τα ΑΕΙ, που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές όχι προς την κατεύθυνση καλυτέρευσης της ήδη προβληματικής κατάστασης στο χώρο.
Η συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου μας χωριστά, αλλά και για τα προβλήματα συνολικά του ΤΕΙ, είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους μας στον ίδιο βαθμό, εφόσον θεωρούμε ότι όλοι έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της Παιδείας συνολικά.
Στη σύσκεψη αποκωδικοποιήσαμε τα βασικά αιτήματα πάλης του κλάδου ως εξής:
(1)Αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ στο ύψος των αναγκών τους.
1.Με αντίστοιχη αύξηση του ωρομισθίου του ΕΕΠ,
2.Για δωρεάν σίτηση και μεταφορά του ΕΕΠ, των σπουδαστών, του προσωπικού,
3.Αναβάθμιση του επιπέδου των εργαστηρίων και των συγγραμμάτων,
4.Όχι περισσότεροι από 15 σπουδαστές ανά εκπαιδευτικό στα εργαστήρια.
(2)Επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος με την απόδοση ενσήμων του ΙΚΑ ανάλογα με τις ώρες ανάθεσης εκπ/κού έργου των ωρομισθίων. Μείωση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων που είναι απαραίτητα για το επίδομα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ολοκληρωμένη κάλυψη (ιατροφαρμακευτική, χορήγηση αδειών, επαναπρόσληψη) των εγκύων.
(3)Θεσμοθέτηση 5ης βαθμίδας ή κλάδου αντίστοιχου του Ε.Ε.ΔΙ.Π των Πανεπιστημίων, μόνιμου εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ.
(4)Θεσμική αναβάθμιση του ΕΕΠ
1.Θεσμοθέτηση της συμμετοχής μας με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα θεσμικά όργανα του ΤΕΙ.
2.Έγκαιρη ημερομηνία πρόσληψης και ανάθεσης του εκπαιδευτικού έργου των έκτακτων εκπαιδευτικών. Οι πληρωμές να γίνονται έγκαιρα.
3.Να μην υπάρχουν αλλαγές στις αναθέσεις, χωρίς τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Τμήματος.
4.Να συμμετέχει εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στις συνεδριάσεις των Τμημάτων με δικαίωμα λόγου.
5.Αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το δημόσιο.
6.Καμία απλήρωτη εργασία πέρα από τις καθορισμένες από την σύμβαση.
(5)Προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων μονίμου ΕΠ όπου υπάρχουν έκτακτοι με πλήρη προσόντα.
(6)Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Πολύ σημαντική απόφαση της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός των παραπέρα κινήσεων και πρωτοβουλιών μας. Συγκεκριμένα:
1)Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή με παραπέρα επεξεργασία του πλαισίου αιτημάτων,
2)Καλούμε το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας να αναλάβει το ρόλο του, όπως αυτός καθορίστηκε ομόφωνα από το Συνέδριο:

- Για έκτακτο καταστατικό συνέδριο με σκοπό να λυθεί το ζήτημα με τους Συλλόγους των παραρτημάτων των ΤΕΙ,
- Για την ανασυγκρότηση όλων των Συλλόγων της δύναμής της,
- Για τον συντονισμό δράσης των Συλλόγων,
- Για την πλήρη κάλυψη από οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ή άλλες πιέσεις προς τους συναδέλφους που με τον έναν ή άλλο τρόπο διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους

3)Καλούμε το ΔΣ της Ομοσπονδίας να καλέσει αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του αναμενόμενου νέου νόμου για τα ΑΕΙ, σε πλατιά συνεδρίαση όλων των Συλλόγων. Σε περίπτωση που αυτή η πρόσκληση δεν πραγματοποιηθεί από το ΔΣ της Ομοσπονδίας το κάλεσμα θα πραγματοποιηθεί από τους Συλλόγους που συμμετείχαν στη σύσκεψη,
4)Καλούμε όλους τους Συλλόγους σε σύσκεψη για τον προγραμματισμό δράσης το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου,
5)Καλούμε όλους τους Συλλόγους οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή πρόβλημα να τα κοινοποιούν σε όλους τους άλλους Συλλόγους, να υπάρχει συνεχής ενημέρωση μεταξύ μας,
6)Καλούμε όλους τους Συλλόγους να ενημερώνουν όλους τους φορείς του ΤΕΙ για τα ζητήματα που μας αφορούν και κυρίως τους Σπουδαστές
7)Με κάθε ευκαιρία να δημοσιοποιούμε τις θέσεις και προτάσεις μας.

Άμεσα καλούμε το ΔΣ της Ομοσπονδίας και όλους τους Συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στα Προεδρικά Διατάγματα για τα εργασιακά δικαιώματα που κατατέθηκαν και ενάντια στο νόμο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στις 23 Ιουνίου, προβάλλοντας και τα δικά μας κλαδικά αιτήματα.
Καλούμε στις απεργίες που έχουν αποφασιστεί από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλους φορείς στις 23 Ιουνίου, καθώς και στις 29 Ιουνίου και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.