8/5/11

Ανακοίνωση για τη συνάντηση στην Αθήνα και για το ΤΕΙ

Πρώτα από όλα πρέπει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους πως δεν συντρέχει κανένας λόγος εγκυρότητας των αποφάσεών μας, αφού κάθε κίνησή μας αποφασίζεται από τη συνέλευση του Συλλόγου. Επίσης, η διαδικασία των συνελεύσεων για τις εκλογές είχε ξεκινήσει πριν από το Πάσχα και η μεταφορά των εκλογών για αυτήν την περίοδο ήταν απόφαση συνέλευσης που είχε μεγάλη συμμετοχή. Καμία συνέλευση του Συλλόγου μας δεν έγινε χωρίς απαρτία. Να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το ζήτημα.
Οι εκλογές θα γίνουν την Πέμπτη 12/5 (Θα υπάρξει συγκεκριμένη ανακοίνωση γιατί τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε αν θα βρεθεί δικαστικός αντιπρόσωπος ή θα πρέπει να μετατεθεί η ημερομηνία για λίγες μέρες. Έχει οριστεί εφορευτική επιτροπή η οποία θα παραλαμβάνει τα ψηφοδέλτια μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές. Μέλη του Συλλόγου είναι όλοι όσοι έχουν δουλέψει μέχρι και πριν δύο χρόνια στο ΤΕΙ.

Η απόφαση για την αποχή δεν πάρθηκε χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά κίνηση πριν από αυτή. Από τις προηγούμενες ακόμη κινητοποιήσεις είχαμε ορίσει πως θα προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί κάποιο από τα προβλήματά μας:
1. Είχαμε συνεχή επαφή με τη Διοίκηση του ΤΕΙ,
2. Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο,
3. Απευθυνθήκαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ,
4. Απευθυνθήκαμε στους Συλλόγους μονίμων Εκπαιδευτικών και Σπουδαστών,
5. Απευθυνθήκαμε στους γονείς των σπουδαστών,
6. Δώσαμε συνέντευξη τύπου και ενημερώσαμε γενικά τα ΜΜΕ με πολύ καλή ανταπόκριση,
7. Είχαμε κοινές συναντήσεις με άλλους Συλλόγους και πήραμε κοινές πρωτοβουλίες,
8. Έγιναν αλλεπάλληλες ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή,

Αν υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει το θέμα μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως άτομο ανεπαρκές και σίγουρα δεν μπορεί να είναι μέλος μιας κοινότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως είναι το ΤΕΙ.

Το πρόβλημα το έχουμε εμείς, οι λύσεις όμως μπορούν να δοθούν μόνο από τη Διοίκηση και το Υπουργείο.
Πιέσεις μπορούν να υπάρξουν από όλους αυτούς που έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου,
Εμείς μπορούμε μόνο να αγωνιστούμε και αυτό θα κάνουμε.

Είμαστε πολιτικά, ουσιαστικά και ηθικά δικαιωμένοι και δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας σε κανέναν άλλο εκτός από τη συνείδησή μας. Περιμένουμε από όλους τους άλλους να καταλάβουν τη στάση μας και να πάρουν το μέρος αυτού που θα δώσει λύσεις και στα δικά του προβλήματα.
Εμείς προειδοποιήσαμε για το τι θα γίνει στο ΤΕΙ και γενικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Εξάλλου η νέα συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα κ. Παπάζογλου έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας. Όπως ακριβώς ο Πρόεδρος του δικού μας Ιδρύματος θεωρεί τον εαυτό του απλό διαχειριστή (αποβάλλοντας από πάνω του κάθε ευθύνη) έτσι και το Υπουργείο θεωρεί τον εαυτό του απλό διαχειριστή κονδυλίων και αποφάσεων των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι διαχειριστές του Μνημονίου. Ε λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται. Αυτοί είναι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής, μιας πολιτικής που καμιά σχέση δεν έχει με την οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Είναι μια πολιτική που θέλει τα ΤΕΙ να υπολειτουργούν μέχρι να καταργηθούν. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός πως ενώ τα ΤΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (εδώ και 30 χρόνια) τα κολλέγια τα αποκτούν σε ένα χρόνο;

Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας: θα αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε την κοινή πορεία με όλους τους συναδέλφους και τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου:
επιβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνει μεταφορά κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό,
επιβεβαίωσε ότι έχει διαταχθεί λογιστικός έλεγχος για το ΤΕΙ, αλλά δεν προχωρά με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών,
επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται άμεσα να γίνουν προσλήψεις ΕΠ,
επιβεβαίωσε ότι οι 2800 θέσεις είναι για το οικονομικό έτος 2011 και με αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του υπόλοιπου του 2010 και μέχρι το Δεκέμβρη του 2011 (οι προηγούμενες θέσεις που είχαν δοθεί ήταν περισσότερες από 4000 – για σύγκριση),
επιβεβαίωσε ότι δεν θα δώσει σε καμία περίπτωση έκτακτη επιχορήγηση

Συμπεράσματα
Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας και να οδηγηθούμε στην «δικαιοσύνη»,
Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τότε αυτή η περίοδος θα είναι η τελευταία με Εκτάκτους στο ΤΕΙ και από τις τελευταίες των ίδιων των ΤΕΙ (όσοι ονειρεύονται μονιμοποιήσεις επειδή έμειναν λιγότεροι στο ΤΕΙ θα τους παραπέμψω σε μια άλλη λέξη με πρώτο συνθετικό το θέμα «όνειρ…»).

Πρόγραμμα δράσης:
Συνεχίζουμε την αποχή μέχρι να πληρωθούμε όλα τα δεδουλευμένα και να υπογραφούν οι συμβάσεις,
Συμμετέχουμε στην απεργία στις 11 Μαΐου και στις συγκεντρώσεις στο γνωστό σημείο (δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί για τη συμμετοχή μας στην απεργία, δεν είναι δική μας δουλειά να γνωστοποιήσουμε τη συμμετοχή μας. Σε ημέρα απεργίας υπογράφουν οι απεργοσπάστες).
Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου,
Συμμετέχουμε στην απεργία των Συλλόγων Εκτάκτων ΤΕΙ στις 19 Μαΐου
και καλούμε όλους του Συλλόγους της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε να μετατραπεί σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.
Είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να προκαλέσουμε συνέλευση του Συλλόγου σε περίπτωση ειδικών εξελίξεων.
ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,
ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ

8/5/2011