14/9/11

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών – σπουδαστών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου


Τα μέλη του Συλλόγου μας έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι τις «νέες» αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την προηγούμενη ακόμη χρονιά, δεν μπορεί παρά να συμπαρασταθεί στους αγώνες που αναπτύσσονται από τους φοιτητές μας.
Όπως ήδη είχαμε ακόμη εντοπίσει με τις κινητοποιήσεις μας από τον Γενάρη του 2011, ο νέος νόμος, αλλά και η εφαρμογή του προηγούμενου μόνο χειροτέρευση της κατάστασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να φέρει και αφορά:
  1. Στην παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών,
  2. Στην παραπέρα αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, κατάργηση της βαθμίδας των καθηγητών εφαρμογών, μη μονιμοποίηση των επίκουρων καθηγητών),
  3. Στην παραπέρα μείωση των μισθών (που για το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό όχι μόνο δεν αυξήθηκε από το 2002. αλλά ήδη μειώθηκε από 2010),
  4. Στη μείωση ή και κατάργηση των εργαστηρίων,
  5. Στη μη εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους – σε μία αγορά εργασίας με πτυχία πολλών κατηγοριών,
  6. Στη μείωση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση – στέγαση)
  7. Στη μη καταβολή δωρεάν συγγραμμάτων κ.α.
Όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη ζωή συνολικά τη δική μας, των φοιτητών και των γονιών τους, όλων των εργαζομένων, δεν μπορούν να προκαλέσουν την αγωνιστική έκρηξη που πρέπει να έχει συνέχεια και να βαθαίνει στα αιτήματά του.
Η συμπαράστασή μας έρχεται και ως απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν είτε άμεσα, είτε με έμμεσο τρόπο να παρέμβουν στις αποφάσεις των φοιτητών και να τους υποδείξουν πως πρέπει να αγωνιστούν. Θεωρούμε πως η μορφή αγώνα κάθε κλάδου ή κοινωνικής ομάδας αφορά μόνο αυτούς που αποφασίζουν. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις τρομοκράτησης πρέπει να πέσουν στο κενό.