19/6/12

Ενημέρωση για την πορεία εξόφλησης των δεδουλευμένων μας:


Εκταμίευση επιχορήγησης: Κατόπιν επικοινωνίας με του Υπουργείο Παιδείας, πληροφορηθήκαμε ότι η τρίτη δόση της επιχορήγησης για το 2012 έχει απελευθερωθεί. Η εκταμίευση της δόσης στο λογαριασμό κάθε ιδρύματος καθυστερεί για αντικειμενικούς λόγους, όπως έλεγχο από υπηρεσίες της εφορίας κ.ά. Συνεπώς, φαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει η επιχορήγηση στο ΤΕΙ.

Τυπικές διαδικασίες από μεριά του ΤΕΙ: Τα εντάλματα πληρωμής του Μαρτίου είναι έτοιμα προς προώθηση στην επίτροπο, ενώ του Απριλίου είναι κοντά  στην ολοκλήρωση. Παρόλα αυτά δεν έχουν σταλεί για έλεγχο, μιας και αποτελεί τακτική της Διοίκησης του ΤΕΙ να αποστέλλονται στο ελεγκτικό ΜΟΝΟ εφόσον υπάρχουν οι πόροι στο λογαριασμό του ΤΕΙ.

Κινήσεις του Συλλόγου: Ο Σύλλογος έχει ζητήσει, για την επίσπευση της πληρωμής των συναδέρφων, να σταλούν και οι δύο μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος) στο ελεγκτικό, μιας και φαίνεται ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης της επιχορήγησης είναι ζήτημα ημερών. Πιστεύουμε ότι παρόμοια και ενδεχομένως καλύτερη ενημέρωση έχει και η Διοίκηση του ΤΕΙ.

Για το λόγο αυτό την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιουνίου, ο Σύλλογος θα συναντηθεί με τη Διοίκηση όχι μόνο για να ενημερωθεί για την εξέλιξη μέρους της αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας, αλλά και για να προσπαθήσει να επισπεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κινήσεις του Συλλόγου που όμως καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, όσο οι συνάδερφοι δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευελιξία που επιδείξαμε, με τη διακοπή της επίσχεσης εργασίας, δε φαίνεται να ακολουθείται με ανάλογη ευελιξία στην επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από μεριάς της Διοίκησης του ΤΕΙ (π.χ. άρνηση προώθησης των ενταλμάτων πληρωμής, παρότι η επιχορήγηση έχει απελευθερωθεί από του Υπουργείο).

Η ευρύτερη εικόνα που θα πρέπει να έχουμε κατά νου:

Το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έρχεται φορτωμένο με τα γνωστά προβλήματα που κληρονομεί από το τρέχον, καθώς και με καινούρια. Είναι γνωστό ότι με τον τρόπο διενέργειας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα εισαχθούν περισσότεροι φοιτητές. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να κάνει περισσότερο από προφανές ότι το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα βάλει μια ακόμα νότα παραλογισμού στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία του ιδρύματος.

Η επιμελής εργασία που ως έκτακτοι έχουμε επιδείξει ως τώρα κρατά του Α-ΤΕΙΘ σε ένα επίπεδο λειτουργικότητας, ελάχιστα πάνω από το απολύτως στοιχειώδες. Φοβόμαστε ότι αυτή ακριβώς η επιμελής εργασία ΔΕ θα αρκεί στις συνθήκες του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Η εκπαιδευτική μας εργασία δε θα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με την παρουσία μας στην τάξη ή στο εργαστήριο. Η διδασκαλία σε υπερφορτωμένες, μέχρι κωμωδίας, τάξεις εργαστηρίων δεν έρχεται να επιβεβαιώσει τις «ζογκλερικές» μας ικανότητες αλλά μάλλον την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ μας.

Η συμμετοχή στις συνελεύσεις του Συλλόγου καλούμε να μη γίνονται μόνο για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Εξίσου σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέρφων στους προβληματισμούς και στην άσκηση πίεσης για τη βελτίωση της λειτουργίας του ιδρύματος του οποίου αποτελούμε σημαντικό μέρος, κρατώντας πάντα υπόψη το συνολικό δυσχερές οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούμαστε. Ο ρεαλισμός όμως δε θα πρέπει να μπερδεύεται με την άνευ όρων υποχώρηση από το αυτονόητο.

Αυτή η συμμετοχή μας ας είναι το πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα έτσι ώστε προτάσεις του τύπου «ο Σύλλογος έκανε τούτο» να μη γράφονται σε τρίτο, μα σε πρώτο πρόσωπο.

Είναι μέρος της πορείας μετατροπής της εργασίας μας σε λειτούργημα. Κάτι που οι αντικειμενικές μα και οι υποκειμενικές συνθήκες το κάνουν να φαντάζει μακρινό, κατ’ ουσία χιμαιρικό.