2/2/13

Συνάδερφοι,

η ανακοίνωση των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων τμημάτων (σχέδιο Αθηνά) από το Υπουργείο Παιδείας ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο καθαρό τρόπο τα νοσηρά σχέδια που εδώ και χρόνια εξυφαίνονται για την ανώτατη παιδεία. Σχέδια που είναι εντελώς άσχετα με την οικονομική κρίση, σχέδια που έχουν σχεδιαστεί με το νι και με το σίγμα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και έχουν κωδικοποιηθεί στο σχέδιο της Μπολόνια.
Στόχος δεν είναι «η δημιουργία κόμβων αριστείας», «ο ορθολογικός γεωγραφικός καταμερισμός των τεχνολογικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» ούτε βέβαια «η δημιουργία ιδρυμάτων με κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα» και άλλα τέτοια θολά που το Υπουργείο Παιδείας ευαγγελίζεται. Στόχος είναι η απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όχι πως τα πράγματα τώρα είναι ιδανικά. Κάθε άλλο. Αλλά μεταξύ των δρόμων της πραγματικής βελτίωσης και της ραγδαίας επιδείνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πολιτική ηγεσία της χώρας μας επιλέγει το δεύτερο.
Άμεσος στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά στις ανάγκες της αγοράς. Είναι ακόμα η εξαφάνιση όποιων ελάχιστων επαγγελματικών δικαιωμάτων απολάμβαναν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Επίσης, η ανάπτυξη της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πόλεις φιλέτα, όπως η Θεσσαλονίκη.

Είναι αλήθεια ότι το Α-ΤΕΙΘ χτυπιέται περισσότερο από κάθε άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι αλήθεια ότι τα κριτήρια που διώχνουν τόσα τμήματα μακριά από τη Σίνδο μόνο ακαδημαϊκά δεν μπορεί να είναι. Ούτε καν στο πνεύμα του καμώνεται ότι έχει το σχέδιο Αθηνά.

Τέτοιες εξελίξεις απαιτούν την από κοινού κινητοποίηση όλης της κοινότητας του Α-ΤΕΙΘ, μόνιμου και έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ΕΤΠ, διοικητικών υπαλλήλων. Κυρίως όμως των σπουδαστών που πάνω από όλους πλήττονται.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί θέλουμε το ΤΕΙ ανοιχτό τις επόμενες μέρες, θέλουμε κλιμάκωση του αγώνα κατόπιν μαζικών συνελεύσεων όλων των κλάδων και φυσικά των σπουδαστών, κατόπιν πραγματικής ενημέρωσης.

Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο κτίτιο της Λογιστικής και κατόπιν συναντιόμαστε για Γενική Συνέλευση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει το καταστροφικό έργο της μέχρι εκεί που θα της επιτρέψουμε εμείς.
Να τη σταματήσουμε!