11/2/13

γιατί ΟΧΙ στο σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"



Ενώ βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», είναι μάλλον αναγκαίο να γίνει ξεκάθαρο για πιο λόγο είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, ως Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού του ΤΕΙΘ.
Το σχέδιο «Αθηνά» περιέχει δύο σημαντικότατες παραμέτρους που άμεσα σχετίζονται με το νόμο 4009/12, που αντιπαλέψαμε ως ένα νόμο που ήρθε να ισοπεδώσει ότι είχε απομείνει από την Ανώτατη Εκπαίδευση: 
  • Η πρώτη παράμετρος είναι η σημαντική μείωση των Τμημάτων, μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων (αυτό που δηλαδή άμεσα φαίνεται),
  • ·  Η δεύτερη παράμετρος είναι καλά κρυμμένη μέσα στο κείμενο και προσπαθούν να την αφήσουν στο απυρόβλητο, είναι το σημείο λειτουργίας των νέων Τμημάτων με κατευθύνσεις (πολλά προγράμματα σπουδών μέσα σε ένα Τμήμα), που όμως δεν θα συνοδεύονται με κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.
Ουσιαστικά στόχος του νόμου είναι να αποσυνδέσουν τα πτυχία από τα δικαιώματα, που έστω και «ανάπηρα» περιείχαν μέχρι σήμερα. Αυτή η λειτουργία (όπως τονίζεται και στο σκεπτικό του νόμου 4009/12) δίνει τη δυνατότητα και για την παράλληλη λειτουργία προγραμμάτων διετούς και τριετούς φοίτησης. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα για τον ολοκληρωτικό κατακερματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Εμείς επιμένουμε στο βασικό μας αίτημα για
Ενιαία Ανώτατη Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση,
χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή
Οι προτάσεις που άρχισαν να εμφανίζονται ως εναλλακτικές στο σχέδιο «Αθηνά», όπως η ομοσπονδιοποίηση κ.α. είναι εκ του πονηρού, και στόχο έχουν να δώσουν διέξοδο στην Κυβέρνηση να ελιχθεί τώρα που το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρά σε ένα σχέδιο.
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του λόγω του σχεδίου «Αθηνά»,
καμία απόλυση εργαζόμενου
Σήμερα σε περιόδους βαθιάς κρίσης πρέπει να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, βιβλία και συγγράμματα) ώστε να στηριχτεί η νέα γενιά.
Εμείς συνεχίζουμε οργανωμένα, μαζικά, αγωνιστικά
έτοιμοι να αντικρούσουμε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποταγής
Καλούμε σε συνέχιση του αγώνα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση
Συμμετέχουμε μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό στην
Απεργία στις 20 Φλεβάρη
και στη συγκέντρωση 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου.