16/3/12

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Συλλόγου

        Νέες δραματικές περικοπές στις πιστώσεις για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) προβλέπονται από τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και τον προϋπολογισμό για την Παιδεία. Την ίδια ώρα διάφορα κύκλοι σε επίπεδο Πανεπιστημίων, ΤΕΙ ή και Υπουργείου Παιδείας δεν διστάζουν να διαρρέουν φημολογίες πως το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να πορευτούμε χωρίς καθόλου συμβασιούχους διδάσκοντες. Καθόλου τυχαία οι ίδιοι κύκλοι διέρρεαν πέρυσι το «αναπόφευκτο» μεγάλων περικοπών.
Μάλιστα το Υπουργείο θέλει να εφαρμόσει για πρώτη φορά στα ΤΕΙ την εισαγωγή των φοιτητών σε επίπεδο Σχολής και την πρόσληψη του Έκτακτου Προσωπικού σε επίπεδο Σχολής, ενώ ήδη έχει εφαρμοστεί η μονή εισαγωγή των φοιτητών και παράλληλα έχει ουσιαστικά αυξηθεί ο αριθμός των ωρών του πλήρη ωραρίου. Σε αυτά εάν προστεθούν: η διεξαγωγή των εργαστηρίων με έναν εκπαιδευτικό ανά 25 μέχρι 45 φοιτητές, οι αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών, οι μειώσεις των φοιτητών λόγω οικονομικών δυσχερειών και άλλα ζητήματα οδηγούν σε παραπέρα μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών συνολικά στα ΑΕΙ, αλλά και ειδικότερα στα ΤΕΙ που εκ των πραγμάτων ξεκινούσαν από χειρότερη θέση.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και το μόνιμο πρόβλημα της μη έγκαιρης ή και μη καταβολής των δεδουλευμένων, που παγιώνεται ως κατάσταση και πρακτική με διάφορες προφάσεις.
Τέλος, στο ήδη χαμηλό ωρομίσθιο (και μειωμένο αριθμό ενσήμων) έρχεται να μειωθεί παραπέρα από τις 14 Φλεβάρη, ενώ ήδη έχει μειωθεί και το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Σε όλα αυτά καλούμαστε να πάρουμε θέση έστω και για λόγους αξιοπρέπειας.

Ο Σύλλογος μας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους Συλλόγους ΕΣΕΠ των ΤΕΙ και τις πρωτοβουλίες 407/80, καθώς και τους υπό διορισμό εκλεγμένα ΔΕΠ το Σάββατο 17 Μαρτίου 13:00 στη Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήμα Μαθηματικού) για το συντονισμό της δράσης μας.

Ο Σύλλογος μας έχει αποφασίσει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την καταβολή των δεδουλευμένων, συνέντευξη τύπου με όλα τα θέματα. Παράλληλα έχει πάρει απόφαση για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, κόντρα στα μέτρα που οδηγούν τη ζωή μας και την Ανώτατη εκπαίδευση σε ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα.
Είναι σημαντικό να πάρουμε και πρωτοβουλίες για την ασφάλιση όλων των συναδέλφων, για το αντιπάλεμα της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και για την εξασφάλισή του επιδόματος για όλους τους συναδέλφους. Την προστασία των συναδέλφων, ιδιαίτερα εκείνων που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρόλο που η πρόσκληση γίνεται χωρίς μεγάλα χρονικά περιθώρια, θεωρούμε ότι τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά και θα υπάρξει ανταπόκριση, έστω και με τη μορφή δηλώσεων ή μεταφοράς αποφάσεων.
Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΤΕΙΘ
Θεσσαλονίκη 14/3/2012