16/1/11

Nέα συνέλευση την Τετάρτη 19/01/2011 12:00 στο Αμφ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΣΕΥΠ)

Ανακοίνωση
ενόψει των κινητοποιήσεων του Συλλόγου μας
και την νέα συνέλευση την
Τετάρτη 19/01/2011 12:00 στη ΣΕΥΠ

Με την ανακοίνωση μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΤΕΙ σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και άλλων ζητημάτων που αυτή τη περίοδο είτε εφαρμόζονται με αρνητικό για εμάς τρόπο, είτε βρίσκονται σε διαδικασίες συζήτησης (νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί στη Βουλή στα τέλη του Ιανουαρίου).
Δυστυχώς για άλλη μία φορά καλούμαστε ως Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί να υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες των γενικότερων αρνητικών εξελίξεων της περιόδου αυτής. Εξελίξεις που αφορούν μισθολογικά, θεσμικά, αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα.
Ήδη από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος μας έγινε μείωση του σταθερού από το 2002 μισθού μας.
Με απόφαση του Συμβουλίου ορίστηκε η αναλογία ένας εκπαιδευτικός ανά 25 σπουδαστές, με αποτέλεσμα στα περισσότερα εργαστήρια να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται (ασφάλειας, ολοκληρωμένης διδασκαλίας κ.λ.π.). Μάλιστα η αναλογία αυτή είναι αντίθετη από αυτή που είχε ορίσει το ίδιο το ΤΕΙ με τον εσωτερικό του κανονισμό (1:20), αλλά και με τον τελευταίο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (1:15).
Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος επανήλθαμε στις εξάμηνες συμβάσεις, ενώ μετά και την μονή εισαγωγή των φοιτητών γίνονται συνεχώς νέες προκηρύξεις με μεγάλη καθυστέρηση, αναθέσεις την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επικρατεί μία αναστάτωση στα Τμήματα που είναι καταρχήν αρνητική για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να προκαλεί ανασφάλεια και αίσθημα ομηρίας στους Έκτακτους Εκπαιδευτικούς.
Ο νέος νόμος, όπως προκύπτει και από το κείμενο της διαβούλευσης θα προσθέσει μία σειρά νέων αρνητικών στοιχείων, χωρίς να λύνει κανένα πραγματικό πρόβλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αν και οι εισηγητικές τοποθετήσεις πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα χρησιμοποιούν ένα θετικό λόγο. (Για αυτό το ζήτημα υπάρχει στο blog του Συλλόγου μας αναλυτική ανακοίνωση, όπως και η παρουσίαση της συνάντησης του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας με τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου).
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η μη καταβολή των δεδουλευμένων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει. Αφήνουν να διαρρέουν διάφορα σενάρια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σύγχυση και ανασφάλεια. Η μοναδική αλήθεια είναι ότι εκατοντάδες Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί ενώ όλους αυτούς τους μήνες εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους, 3,5 μήνες μετά την επίσημη έναρξη αυτής, παραμένουν απλήρωτοι. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων μας να διεκδικήσουμε τα χρήματα αυτά με όποιες κινητοποιήσεις θεωρήσουμε χρήσιμες και αναγκαίες (επίσχεση εργασίας, απεργίες κ.λ.π.) ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Και είναι χρέος του συνόλου της κοινότητας του ΤΕΙ (μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ΕΤΠ, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι) να στηρίξουν έμπρακτα αυτούς τους αγώνες.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς δράση διογκώνει τα προβλήματα παρά τα λύνει.
Κάθε αγώνας που δεν γίνεται αυξάνει την ανασφάλεια και την ομηρία μας.
Οι μαζικές διεκδικήσεις είναι αυτές που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.